Hajlamosak vagyunk csak úgy hanyagul belehajítani a kiválasztott tea filtert valamelyik nem jól elmosott repi bögrénkbe, amelyet csak septiben ragadtunk meg a polcról vagy kaptuk fel az edényszárítóról. Ha ennyi nem lenne elég, s ezzel a rövid mozzanatsorral ne kínoztuk volna meg eléggé brit barátainkat, dönthetünk úgy, hogy a harmincnéhány fokos csapvíz ’elég meleg’ a tea elkészítéséhez. Ezen a ponton valószínűleg nem csak az Uniót, de a bolygót is elhagynák szívük szerint Britannia lakosai.

A tea főzés, pontosabban a tökéletes angol tea elkészítése egy olyan ceremónia, mely lépéseitől eltérni főben járó bűn. Ha az alapoktól szeretnénk indulni, fontos megjegyezni, hogy a hagyományos angol tea, valójában indiai találmány, melyet a nagyvilág chai-ként ismer. Ennek a teának húzták ki a méregfogát a gyarmatosítók, s a fűszerezést elhagyva pusztán tejjel ízesítik a teavizet. Nem okoz nagy meglepetést, hogy a teázási szokásoknak köszönhetően a vízforraló a legnépszerűbb konyhai kisgép a szigetországban. Ezzel el is érkeztünk az angol tea elkészítésének alapjaihoz, a kellékekhez. Az említett vízforraló mellett legalább olyan fontos a tökéletes teáskanna, amely ideálisan porcelán vagy egyéb kerámia, amely passzol az interiőrhöz. A kannához illő készlet adja magát, de szintén kötelező tartozék az itthon nem annyira ismert teababa, melyet a kannára húzva használnak, a tea melegen tartásának érdekében.

Az eredeti angol teához fekete tea szükségeltetik, ugyanis a fehér-, zöld- illetve gyümölcstea egyszerűen alkalmatlan a tejjel való felöntéshez. A legideálisabb a natúr teafű, de a filterezett változat is ugyanúgy működik. Előbbihez természetesen egy príma teaszűrőre vagy szűrős kannára is szükségünk lesz.

Első lépésként forró vízzel átöblítjük a teáskannát, majd közvetlen a kannába öntjük a teafüvet, ezzel könnyítve a teafű pólusaink kitágulását. A forrásponton lévő vizet ráöntjük a teafűre, majd lefedjük a kannát, s 3-5 percig állni hagyjuk.  Eközben a tejet langyos hőmérsékletűre melegítjük, majd egy keveset kiöntünk a csészékbe. Nagyon fontos, hogy a forró teát öntjük a tejre, nem pedig fordítva.

Forrás:

https://tarisznya.com/anglia/angol-tea/